Máte kopírku vyrobenou po roce 2002?

Co bychom neměli přehlédnout...
Odpovědět
Uživatelský avatar
slurm
Příspěvky: 461
Registrován: 31 kvě 2009 04:39
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Máte kopírku vyrobenou po roce 2002?

Příspěvek od slurm » 05 črc 2010 21:23

Máte kopírku vyrobenou po roce 2002? Velmi pravděpodobně ukládá všechny kopírované dokumenty na tajný mikročip

Nebezpečí pro soukromé a obchodní údaje
Cheffe | 21. duben 2010


Tohle upozornění je podle mého názoru velmi brizantní a měla by se mu proto věnovat patřičná pozornost. Jak odhalil americký koncern rozhlasových a dalších hromadných sdělovacích prostředků CBS (Columbia Broadcasting System), obsahuje téměř každý digitální kopírovací přístroj vyrobený od roku 2002 paměťovou kartu, do níž se ukládají tím přístrojem naskenované dokumenty.

Rizika krádeže totožnosti a podobná rizika jsou tedy velmi vysoká. Někdy se kopíruje rodný list, jindy nějaký průkaz totožnosti nebo dopis. Může se to týkat i velmi brizantních firemních dokladů. Jistý podnik se sídlem v americkém Sacramento vyvinul software Infosweep, které údaje z této paměťové karty přečte. Specialista Juntunen se marně snažil před těmito riziky varovat a zveřejnit je. Nikdo nebyl ochoten se toho problému ujmout. Juntunenova firma sídlící v Sacramento se jmenuje Digital Copier Security a také vyvinula software k dešifrování těchto paměťových karet. Juntunen společně s CBS ověřil, nakolik by bylo obtížné koupit z používání vyřazené kopírky s citlivými údaji, a zjistil, že je to velmi snadné. V kopírkách našel citlivé údaje stavebních firem, úřadů a nemocenských pojišťoven. Jen 30 minut potřeboval na demontáž karet z kopírek. Potom karty prohledal pomocí software Forensik, které lze volně stáhnout z internetu a po 12 hodinách stahování získal desetitisíce dokumentů. Výsledky byly překvapivé: z oddělení pro sexuálně motivované trestné činy získal podrobné stížnosti na domácí násilí a seznam hledaných pachatelů sexuálně motivovaných trestných činů. Na druhé kopírce pocházející z protidrogového oddělení policie v Buffalo byl seznam cílů jisté velké razie proti drogám. Třetí kopírka z jisté stavební firmy v New Yorku vydala stavební plány budovy vedle Ground Zero na Manhattanu, 95 stran s fakturami, jmény, adresami a identifikačními čísly pojištěnců zdravotního pojištění a 40.000 dolarů jako okopírované šeky. Ale to nebylo nic ve srovnání s někdejšími obsluhovateli tlačítka “Tisknout” u čtvrté kopírky pocházející z Affinity Health Plan, newyorské pojišťovny, z níž se vynořily nejvíc znepokojivé dokumenty: 300 stran s individuálními lékařskými zprávami. Obsahovaly vše, od předepisovaných léků, přes výsledky krevních zkoušek, až po diagnózu rakoviny. Potenciálně vážný přestupek proti spolkovému právu na ochranu údajů.

zdroj http://www.cbsnews.com/stories/2010/04/ ... 2439.shtml


Některé pozoruhodné komentáře čtenářů tohoto článku:

1. Značka mAo píše:
ty kopírky jsou pravděpodobně navíc včleněny do počítačových sítí a mají smlouvu pro dálkovou údržbu od výrobce nebo od prodejce a díky tomu taky přímé spojení na místní špehovací, respektive špionážní oddělení. Po síti je už totiž možné dělat skoro všechno.
2. Značka Martin píše:
diskety, pevné disky, USB-sticky, stará cédéčka atd. v žádném případě nedávat do odpadu z domácnosti. Nedoporučuji ani prodávat nebo darovat použité počítače a jejich paměťové prvky. Navzdory jejich novému zformátování a digitálnímu vymazání lze vše v nich zrekonstruovat.
3. Značka Ulli píše:
měli byste se určitě podívat na tohle video: je to speciální reportáž televizní stanice RTL o nebezpečí, že někdo zrekonstruuje údaje z recyklovaných kopírek nebo z digitálních kamer. http://www.youtube.com/watch?v=3PlRpm95he0
4. Značka peterpan píše:
co jsem už taky viděl, je jeden hacker z USA, který pro svoji zábavu prolamuje kódy, které jsou v barevných kopírkách… Jaké kódy? Skoro všechny prodávané barevné kopírky při tisku píšou na papír kódy, které jsou vidět jen pod ultrafialovým světlem. Bývají někde v rohu. Každý výrobce má svoje vlastní kódy. Ten týpek už pár těchto kódů prolomil. Pomocí tohoto kódu lze dohledat, která kopírka kopii vytiskla (pokud se ten, kdo si kopírku koupil, zaregistroval, nebo když údaje o sobě zanechal při koupi).

Zdroj http://www.infokriegernews.de/wordpress ... che-daten/

translation OSUD.cz 2010 by Zdeněk, děkujeme

strigon
Příspěvky: 44
Registrován: 02 črc 2009 11:49
Bydliště: severní Čechy

Re: Máte kopírku vyrobenou po roce 2002?

Příspěvek od strigon » 19 črc 2010 10:53

Jsem z oboru, tak pár věcí k tomu:

- jakou kapacitu by musely mít ty paměťové karty na scanování? Před prodejem u nikoho nevíte, jestli oskenuje 10 stránek týdně nebo 100 denně...
- pokud něco takového ve stroji je, je to elektronika a může se porouchat. Co pak? Zastaví to stroj? Vypíše chybovou hlášku? Přijede servisák se slovy: "musím vám tu opravit tu strašně tajnou kartu, která uchovává vaše data/data vašich zákazníků..." to snad ne :D
- nemám osobní zkušenost, ale některé stroje jsou prý vybaveny pamětí na bankovky. Při snaze o jejich kopírování se má stroj zablokovat, příp. vytisknout černý papír. - to je jediný důvod, proč bych chápal existenci paměťových karet, kde jsou uloženy "vzory" bankovek.
- skenovací/kopírovací/tiskový stroj dneska vydrží... řekněme 3-4 roky, než fyzicky odejde (morálně zastará do 2 let). Dovedete si představit tu armádu lidí/techniků, kteří obcházejí vyřazené kusy a rozmontovávají je a měsíce tráví prohlížením skenovaného obsahu? Jaká by byla úspěšnost takového počínání, než skutečně najdou něco zajímavého? Krom toho každá seriózní firma si dnes stroj odváží a odpovídá za jeho likvidaci. Je v jejím zájmu, aby případná soukromá data byla skutečně zničena.

ad. mAo: ano, kopírky jsou dnes sesíťovány s prodejcem, jde o službu zákazníkovi, ten se o nic nestará. Stroji dojde toner - po síti se sám objedná, zákazník už jen převezme zásilku od pošťáka; objeví se závada - stroj sám odešle číslo chyby, servisní technik to vyhodnotí a zavolá zákazníkovi co s tím; přichází vyúčtování - stroj sám odešle počty kopií a zákazníkovi už jen přijde faktura. Ano, můžete to nazývat špehování, ale někomu to ušetří spousty telefonátů a vyřizování...

ad. peterpan: ano, každý stroj si na každém papíru co z něj vyjede udělá svou "značku", pouhým okem neviditelnou. Nejedná se o žádné tajné kódy, jde o výrobní číslo stroje. Tento vynález ohromně usnadňuje práci policii, protože v případě třeba právě padělané bankovky zjistí, na kterém stroji byla tištěna a ve spolupráci s výrobcem ví, kde přesně se stroj nachází, je na tom něco špatně?

Mike.Jt
Příspěvky: 1266
Registrován: 11 dub 2010 22:06

Re: Máte kopírku vyrobenou po roce 2002?

Příspěvek od Mike.Jt » 19 črc 2010 11:04

spíš de o cílený útok, vadí mi firma, tak zajdu na skládku pro její kopírku. A třeba tam najdu něco zajímavého.
Moje orgoše > Zde <                                     - Moderátor fóra -

Uživatelský avatar
pepr
Příspěvky: 682
Registrován: 27 led 2010 23:51
Bydliště: Olomouc

Re: Máte kopírku vyrobenou po roce 2002?

Příspěvek od pepr » 20 črc 2010 00:07

V tom originálním článku se nepíše o tom, že to kopírka ukládá na "mikročip", ale "pevný disk, jaký máte ve svém počítači". Přiznám se, že jsem to netušil a netuší to asi ani ostatní běžní uživatelé kopírek (i když je to logické).

Ondřej
Příspěvky: 1161
Registrován: 08 srp 2009 12:54

Re: Máte kopírku vyrobenou po roce 2002?

Příspěvek od Ondřej » 20 črc 2010 13:15

HDD je pouze ve velkých kancelářských kravách. To že je firmy vyhazují i se svýma datama je jejich blbost.

strigon
Příspěvky: 44
Registrován: 02 črc 2009 11:49
Bydliště: severní Čechy

Re: Máte kopírku vyrobenou po roce 2002?

Příspěvek od strigon » 20 črc 2010 14:06

re: pepr, Ondřej

V tom případě je to jasné ;) Autor článku zřejmě poukazuje na tzv. ripovací zařízení, které je nedílnou součástí každé "velké kancelářské krávy". Jedná se vlastně o "skoro" počítač, který přepočítává/převádí uživatelem zaslaná data z PC do strojového jazyka, kterému rozumí kopírka. Ano, ten má uvnitř klasický HDD, na kterém se hromadí vytištěné úlohy a provedené skeny. K nim má ale uživatel přímý přístup - může je mazat, archivovat nebo zpětně vyvolat, když se jedná o opakující se zakázku.

Dříve tyto jednotky byly zabudovány přímo v kopírce, dnes jsou dodávány většinou jako extra PC zvlášť (větší kapacita, přístup, větší možnosti, snadnější obsluha, rychlost, stabilita systému).

Není to nic tajného. Senzace toho článku bude akorát v tom, že si tamní firmy prostě neuvědomily, co se strojem vyhazují... Běžných uživatelů kopírek (klasických, stolních, v řádu tisíců Kč) se tohle vůbec netýká.

Odpovědět